Valokuvailmaisu I

Internetkurssi

Vantaan aikuislukio

Kauratie 2, 01370 Vantaa

puh. 09-83923164

kuvakurssi@nikkemedia.fi

 


 

 

Tervetuloa Itä-Vantaan aikuislukion valokuvailmaisun kurssin sivuille. Täältä löydät toivottavasti vastauksen, miksi ehkä juuri sinun kannattaisi lähteä mukaan valokuvailmaisun peruskurssille. Jos et löydä vastausta johonkin juuri sinua askarruttavaan kysymykseen, niin jätä postia kurssin opettajille. Paitsi että, vastaamme henkilökohtaisesti sinulle, liitämme tarpeen mukaan kysymyksen ja vastauksen alla olevaan listaan. Kysymyksesi on voinut jäädä avoimeksi jollekin toiselle, vaikka hän ei ehkä ole ole vielä edes hoksanut ajatella sitä.

 

 

 

Kysymys
Vastaus
Mikä on valokuvailmaisun internetkurssi? Valokuvailmaisu 1 on valokuvauksen peruskurssi, jossa käydään lävitse valokuvauksen tekniikan ja kuvan sisällön perusasiat. Kurssi on verkkokurssi, eli materiaali ja informaatio opettajan ja oppilaan välillä pyritään hoitamaan internetverkon välityksellä. Poikkeuksena ainoastaan sellaiset valokuvat, joita opiskelija ei voi lähettää sähköisessä muodossa. Silloin turvaudutaan perinteisen postin apuun.
Miten kurssi toimii käytännössä?

Kurssi toimii käytännössä siten, että opiskelija saa internetin välityksellä 12 opetuskokonaisuutta elioppituntia, jotka sisältävät aiheeseen liittyvää teoriaa, esimerkkejä ja yleensä kolme harjoitustehtävää. Harjoitustehtävä on yleensä kyseiseen aiheeseen liittyvän valokuvan tekeminen. Harjoitustehtävät lähetetään kurssin opettajille joko sähköisessä muodossa tai paperikuvana tai diana postitse. Opettaja arvioi harjoitustyöt ja antaa niistä kommentteja. Oppituntien tehtävät on suositeltavinta suorittaa numerojärjestyksessä, mutta muukin on mahdollista.

On syytä huomata, että sama kuva voi toimia usena eri tunnin harjoituskuvana. tämä menettely on aivan sallitua.

Mitä etua on internetopiskelusta? Oppilas voi tehdä tehtävät juuri silloin, kuin hänelle parhaiten sopii. Opiskelussa ei olla sidoksissa aikaan ja paikkaan. Tiedon kulku on nopeaa, varsinkin jos kaikki materiaali liikkuu sähköisessä muodossa. Kurssille on helppo tulla
Mitä puutteita internetkurssista voi olla opiskelun tehokkuudelle? Kurssilta jää puuttumaan opettajan ja oppilaan välitön kasvokkain olo. Tätä olemme pyrkineet paikkaamaan muilla vastaavilla kursseilla hyviksi osoittautuneilla oppilastapaamisilla. Sellainen on mahdollinen myös tämän kurssin yhteydessä, järjestäminen riippuu oppilaiden halusta osallistua tapaamiseen.

Millaisia valmiuksia minulla pitää olla?

Kurssi on alkeiskurssi, joten vaikka et olisi ottanut aikaisemmin yhtään valokuvaa, voit osallistua kurssille. Toisaalta esille tulevista asioista on varmasti hyötyä paljon kuvia ottaneelle "näppäilijällekin", joten hirvittävästi ei kannata miettiä sitä, onko liian aloittelija tai liian kokenut kurssille.
Millaisia kuvausvälineitä minulla pitää olla? Paras kamera tätä kurssia ajatellen olisi täysillä käsisäädöillä varustettu digitaalikamera. Koska ne ovat vielä aika kalliita, lienee järkevintä tarkastella toiseksi parhaita vaihtoehtoja.
Perinteinen käsisäädöillä varustettu järjestelmäkamera on hyvä lähtökohta. Jos siihen on eri polttovälin optiikoita tai hyvä zoom-objektiivi, sen avulla voi tehdä kaikki kurssilla eteen tulevat harjoitustehtävät.
Toinen hyvä vaihtoehto on tällä hetkellä noin 1000 euron hintaluokassa olevat digitaalikamerat, joissa on erilaisia käsisäätömahdollisuuksia. Näiden mahdollisuudet vaikuttaa kuvaan eivät ole ihan niin hyvät kuin perinteisissä järjestelmäkameroissa, mutta hyvin pitkälle näillä selviää tällä kurssilla. Ulkoisen salaman liitäntämahdollisuus lisää kameran käyttökelpoisuuutta merkittävästi.
Jotkut kompaktikamerat mahdollistavat valotuksen ja etäisyyden mittaamisen halutusta kohdasta. Myös näillä kameroilla voi tehdä tyydyttävästi suurimman osan kurssin tehtävistä.
Täysin automaattiset usein vielä kiinteällä tarkennuksella toimivat halvat kompaktikamerat ovat tällä kurssilla käyttökelvottomia.
Voinko osallistua kurssille, jos minulla ei ole järjestelmäkameraa? Totta kai kurssille voi osallistua juuri sillä kamerakalustolla, jonka saa käyttöönsä. Joidenkin tehtävien tekeminen vain on puutteellisilla välineillä hankalampaa, joskus jopa mahdotonta. Välineiden pienten puutteiden takia kenenkään kurssisuoritusta ei kuitenkaan hylätä. Minimivaatimus kameralle kuitenkin on, että kuvaaja voi itse päättää, mihin kohtaan kuvaa kamera tarkentaa ja mistä kohdasta se mittaa valon.

Onko mielekästä hankkia digitaalikameraa tätä kurssia varten?

Digitaalikameralla on monia merkittäviä etuja tällaista kurssia ajatellen. Sen avulla filmi- ja kehityskustannukset putoavat nollaan. Otettu kuva on heti nähtävissä, joten sen voi ottaa samalla kertaa niin monta kertaa uudestaan, kuin tarve vaatii.

Jos olet harkitsemassa digitaalikameran hankkimista, kurssin opettajat auttavat mielellään hankintaan liittyvissä asioissa.

Millaisen tietokoneen tarvitsen?

Tietokoneen prosessoritehon on oltava ainakin 133 MHz ja keskusmuistia vähintään 32 Mb. Kaikki viimeisen kolmen vuoden aikana kaupasta uutena ostetut koneet ovat riittävän tehokkaita kurssin tarpeita ajatellen. Käyttämäsi internet-selain (Netscape, Internet Explorer) on syytä päivittää viimeisimpään versioon. Mitä uudempi versio, sitä paremmin se tukee useita kurssin sivuilla käytettyjä interaktiivisia ratkaisuja.
Kurssista saat varmasti paljon enemmän irti, jos sinulla on käytössä jokin kuvankäsittelyohjelma, mutta mikään vaatimus tälle kurssille se ei ole.

Erittäin hyväksi yhdistelmäksi on osoittautunut osallistua samaan aikaan sekä valokuva- että kuvankäsittelykursseille. Ne tukevat toinen toistaan. Näin varsinkin silloin, kun käytössä on digitaalikamera.

Missä muodossa harjoituskuvat toimitetaan opettajille?

Fiksuin tapa olisi toimittaa ne digitaalisina sähköpostitse. Kuva voi tällöin olla joko digitaalisella kameralla otettu tai paperikuvasta tai diasta skannattu. Jos oppilas ottaa kuvansa perinteisellä kameralla, niin lopputuloksen kannalta dia on parempi vaihtoehto kuin värinegatiivikuva. Diaan liittyy kuitenkin pari käytännön hankaluutta, kuten diojen pitkä kehitysaika ja diaskannereiden korkea hinta. Siksi värinegatiiviprintit ovat useimmissa tapauksissa kuitenkin järkevämpi vaihtoehto. Ne kehitetään nopeasti ja ne voidaan itse skannata halvoilla tasoskannereilla.
Kuvat voi myös lähettää diana, värinegatiivifilminä tai -printtinä opettajille, jotka skannaavat kuvat jatkotarpeita varten, joten omaa skanneria ei välttämättä tarvita.
Tulevatko internetyhteydet kalliiksi? Kurssin nettisivut kannattaa imuroida omalle koneelle, joten kunkin oppitunnin materiaalia varten internetissä täytyy käydä vain kerran. Kurssin vaatimat internetyhteydet tulevat oppilaalle maksamaan korkeintaan joitakin kymppejä.
Millaisia aiheita kurssilla käsitellään?


Kurssin ohjelmassa on ainakin seuraavat aiheet

  • Valotuksen ongelmat
  • Terävyysalueen hallinta
  • Suljinaika ja liike-epäterävyys
  • Valon suunta
  • Valon laatu
  • Salaman käyttö
  • Heijastimet ja täytesalama
  • Keinovalo ja päivänvalo
  • Eri polttovälit ja perspektiivin hallinta
  • Kuvakulmat
  • Sommittelun elementit
Voinko itse vaikuttaa kurssin sisältöön? Kurssi on luonteeltaan interaktiivinen, joten kaikki oppilailta tulevat kommentit ja ehdotukset otetaan mielihyvin vastaan. Internetin yksi parhaita puolia on tiedon helppo päivitettävyys. Tarkoitus onkin, että myös oppilaiden kädenjälki näkyy opetusmaterialissa.
Onko kurssi enemmän tekniikkaa vai kuvan sisältöä painottava? Alkeiskurssilla täytyy lähteä tietenkin siitä, että kuvaustekniikan pitää olla ensin hallinnassa. Tekniikka on kuitenkin täysin tyhjää osaamista, ellei sitä käytetä sisältöä varten. Siksi toivommekin, että jokaisen harjoitustyön mukana täytyy olla lyhyt selostus siitä, miten käytetty tekniikka palvelee kuvan sisältöä.
Lisäksi toivomme, että aiheeltaan vapaavalintaisten harjoitustöiden lisäksi oppilaat kuvaisivat portfolion jonkin teeman ympärille käyttäen kuvissa eri tekniikoita. Portfolion aiheita voisi olla vaikka: minä itse, paras kaverini, päivä elämässäni, perheeni, työpaikkani, kotikaupunkini kasvot yms.

Voinko perehtyä etukäteen kurssimateriaaliin?

Ensimmäinen oppikerta on avoin kurssille tutustumista varten kaikille netin käyttäjille. Ilmoittautumisen jälkeen kurssilaiselle lähetään kurssin sivuston osoite.
Miten voin ilmoittautua kurssille?

Kurssin ilmoitautumislomakkeen löydät tästä nettiosoitteesta

Täältä voit ilmoittautua myös muille Itä-Vantaan aikuislukion nettikursseille.

Mitä kurssi maksaa? Kurssin maksu on 70 euroa. Se sisältää oppituntien lähettämisen ja harjoitustehtävien arvioinnin. Kurssimaksu maksetaan erillisellä laskulla, joka solahtaa postiluukusta jonkin ajan kuluttua ilmoittautumisesta.
Lisäksi päälle tulevat internet- ja mahdolliset filmi- ja kehityskustannukset.

Voiko osallistua mistä päin maailmaa vain?
Ei mitään rajoituksia. Posti tietysti kulkee hitaasti toiselta puolen maapalloa, mutta sähköposti on nopea.
Mitä hyötyä kurssista minulle on? Paitsi mittaamattoman määrän oppia ja harjoitusta saat kurssilta todistuksen. Jo pelkästään näin pitkäjänteisen projektin loppuun suorittaminen on asia, jota esimerkiksi monet työnantajat arvostavat. Lisäksi kurssilla suorittamistasi harjoitustöistä tulee internetiin galleria, jota voit esitellä asiasta kiinnostuneille.
Milloin voin aloittaa kurssin? Kurssin voi aloittaa ja lopettaa milloin tahansa, kun on saanut tehtävät tehtyä.

Voinko aloittaa kurssin milloin tahansa?

Tämä kurssi on suunniteltu suoritettavaksi tietyn aikataulun mukaisesti. Parhaimman tuloksen kuvittelemme saavutettavan, jos kurssiin varaa aikaa noin lukuvuoden, eli 6 - 8 kuukautta. Toisaalta kurssin luonteeseen kuuluu ajankäytön vapaus, joten kurssin voi aloittaa ja lopettaa silloin kuin itselle parhaiten sopii. Tämän talven kurssin kohdalta aikataulua ei voi kuitenkaan nopeuttaa, koska kurssimateriaali valmistuu oppilailta saadun palautteen myötä kurssin edetessä.

Onko kurssilla kokeita?

Kurssilla on internetin välityksellä suoritettava kirjallinen loppukoe. Sen kysymykset ovat vaihtoehtotyyppisiä.
Voiko kurssia hyödyntää muissa opinnoissa? Kurssi on suunniteltu siten, että se vastaa työmäärältään yhtä lukion kurssia. Monet lukiot ovatkin hyväksyneet kurssin lukion erikoiskurssiksi. Päätäntävalta on kuitenkin jokaisella koululla itsellään, joten opiskelijoiden on tiedusteltava omalta opettajaltaan mahdollisuutta hyödyntää tätä kurssia omassa kurssikertymässään.

 

Käy katsomassa ensimmäistä tuntia

Postia kurssin opettajille


Ilmainen www-laskuri